2011 m. balandžio 7 d., ketvirtadienis

Įdomūs faktai apie kvapus

Mūsų uoslė dirba 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Kasdien įkvepiame daugiau nei 23 000 kartų. Tiesa, apie šią savo funkciją daugelis žmonių žino palyginti nedaug. Šiame straipsnyje pateiksiu pačius įdomiausius faktus apie šią, vieną svarbiausių ir mįslingiausių mūsų pojūčių - uoslę.
Geriausio žmogaus draugo - šuns uoslė yra šimtą kartų jautresnė. Neveltui juos pasitelkia policija ir kitos specialiosios pajėgos. Jie ne tik užuos jūsų naujuosius kvepalus. Jie gali užuosti gerai paslėptus narkotikus ir gali atsekti, kuria kryptimi nuėjo ieškomas žmogus.
 Moters nosis gali atskirti daugiau, kaip 10 000 skirtingų kvapų. Vyrai šioje srityje šiek tiek atsilieka.
Žmogui senstant jo gebėjimas užuosti skirtingus kvapus prastėja. Maži vaikai skiria kvapus daug geriau nei daug išminties per visą gyvenimą sukaupę jų seneliai ar tėvai.
Uoslė turi stiprias sąsajas su mūsų atmintimi. Teoriškai mokindamiesi eilėraštį ar ruošdamiesi kontroliniui geriau atsiminsite reikalingą medžiagą, jei lepinsite savo nosį maloniais ar bjauriais kvapais. Tai paaiškina, kodėl smirdinti lauko išvietė palieka kiekvienam sveiką uoslę turinčiam žmogui tokį gilų prisiminimą.
Kvapas padeda žmonėms išsirinkti partnerį. Tikriausiai kiekvienas nors kartą gyvenime esate išgyvenęs jausmą, kai pro šalį praeina priešingos lyties atstovas, kurio kvapas jums šiek tiek susuko galvą. Greičiausiai, tas žmogus turi gerus genus arba perka kokybiškus kvepalus.
Kiekvieni šiuolaikiniai kvepalai turi nuo 10 iki 250 ingredientų. Jų kokybė ir kiekis stipriai įtakoja šių kvepalų kainą. Tiesa, šiuolaikinė chemijos pramonė leidžia daugelį elementų sukurti laboratorijose.

kvepalai internetu
Šiandien kvepalų galima įsigyti ne tik paprastose parduotuvėse. Egzistuoja internetinių parduotuvių, kurios prekiauja kvepalais. Kvepalai internetu dažnai būna pigesni nei paprastose parduotuvėse. Taip pat yra kuriamos technologijos, kurios leis sėdint prie kompiuterio pajusti kvapą. Ateityje internete galėsite ne tik perskaityti kvepalų sudėti, bet ir juos pauostyti.
Mokslininkai teigia, kad smegenų centrai atsakingi už mūsų uoslę yra vieni iš seniausių. Šis pojūtis seniai gyvenusius mūsų protėvius įspėdavo apie pavojus. Taigi, sloga buvo daug pavojingesnė liga nei yra šiandien.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą