2011 m. liepos 26 d., antradienis

Kaip gaminami kvepalai?

Kvepalai pasauliui yra žinomi nuo senų laikų. Dar senovės Egipto metraščiuose yra aprašomi gyventojų naudoti švelniai kvepiantys aliejai, kuriuos jie tepdavo ant savo kūno ar plaukų. Taip pat senovėje dažnai religinių apeigų metu buvo naudojami miros, šaltmėtės ar rožių kvapai. Įvairiausiose religijose šie užėmė svarbią vietą. Mūsų laikais kvepalai uždirba milijardus dolerių firmoms, kurios juos gamina. Didžiausieji mados namai, grožio industrijos kompanijos ir netgi keletas garsenybių reguliariai kuria ir visuomenei pristato savo ženklu pažymėtus kvepalus.

Dauguma kvepalų yra pagaminta iš 80 – 95 procentų specialiai šiai gamybai sukurto alkoholio ir 5 – 20 procentų tam tikro kvapo ekstrakto aliejaus. Šie aliejai yra kruopščiai išskiriami iš įvairiausių produktų: vanilės, cinamono, rožių, citrusinių augalų, saldymedžio, žibuoklių, bergamočių, ylang ylang, magnolijų, lelijų, muskuso. Šie ekstraktiniai aliejai yra sumaišomi su etilo alkoholiu ir šildomi specialioje kameroje siekiant užtikrinti visapusišką kelių elementų susimaišymą. Po tom mišinys praskiedžiamas su tirpikliu, siekiant sumažinti nepageidautinų cheminių ir alerginių reakcijų proveržį, kurį gali patirti vartotojas. Kvepalai, kuriuose išlaikoma didelė procentinė ekstraktų dalis (ne mažiau 15 procentų) dažniausiai turi stiprų kvapą, kuris išlieka ant odos ar drabužių ilga laiką, lyginant su labiau atskiestais produktais. Vis dėlto nors ir procentine dalimi tam tikri kvepalai yra labiau atskiesti, jie kainuoja pigiau. Taip yra dėl to, kad tokie kveplų yra pagaminam daugiau ir dėl masto ekonomijos iš jų gaunama didesnės pajamos.

Kvepalai yra klasifikuojami į kelias rūšis. Šis klasifikavimas taip pat priklauso nuo juose esančių ekstraktų koncentracijos. Taigi literatūroje galime rasti keturias pagrindines šių produktų rūšis (kai kur išskiriama ir daugiau): „parfum“, „eau de parfum“, „eau de toilette“ ir „eau de cologne“. „Parfum“ klasės kvepalai yra stipriausios koncentracijos, tuo pačiu ir brangiausios. Šios rūšies produktuose ekstraktinių aliejų dalis yra didesnė nei 20 procentų, kartais netgi siekai 22... „Eu de Parfum“ aliejų dalis siekia nuo 10 iki 15 procentų. Šie gaminiai , savaime suprantama, yra šiekt tiek silpnesni nei ankščiau minėtieji. „Eau de toilette“ rūšies kvepalai yra stipriai atskiesti ir jų sudėtyje kvapniųjų ekstraktų tėra nuo 5 iki 8 procentų. Galiausiai šį sąrašą užbaigia „eau de colognes“ klasė, šiuo ženklu žymimi kvepalai tesiekia 4 procentus, jie yra patys pigiausio dėl įmanomo didelio gamybos kiekio.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą