2011 m. liepos 14 d., ketvirtadienis

Kaip teisingai palyginti kvepalus?

Ekstravagantiškos kvepalų reklamos per televiziją, kvapniais lapeliai nusėti žurnalai, įkyrūs pardavėjai, nuolatos aiškinantys, kad geresnių kvepalų niekur nenusipirksite, dažnai priverčia žmones pasimesti kvepalų jūroje. Taigi kaip iš tikrųjų žinoti ir išsirinkti geriausią aromatą?

Kvepalų šeimos

Kvepalai tradiciškai yra skirstomi į penkias pagrindines rūšis:citrusiniai, kipro, gėlių, paparčio ir rytų šeimas.

Nieko keista, kad citrusinių kvapų šeimoje dažniausiai pasitaiko apelsinų, greipfrutų, citrinų kvapai. Juos palaiko „žalios“ natos, tokios kaip įvairiausių medžių lapų, žolės aromatai. Kvepalų gamintojai kartais norėdami sušildyti šiuos kvapaus naudoja muskusą.

Šios rūšies pavadinimas kilęs nuo Viduržemio jūroje esančios salos pavadinimo, o kvapas tapatinamas su ten augančiomis ąžuolinėmis samanomis. Šių samanų ekstraktais paprastai naudojamas kaip bazinis kvapas Kipro kvepaluose. Šios šeimos kvepalai dažnai pasaldinami vaisių kvapais arba atšaldomi citrusiniais aromatais.

Gėlių rūšies aromatai. Tai kvepalai moterims. Dažniausiai naudojami šie ekstraktai: rožių, jazminų, lelijų, frezijų. Gelių kvapų natos dabartiniu metu jungiamos su sultingų vaisių, muskuso arba medžio žievių aromatais.

Paparčio kvapų šeima. Šios šeimos pavadinimas atsirado 1882 metais. Tai kvapai skirti vyriškajai giminei. Dažniausiai naudojami ąžuolo samanų, kumarino ir levendrų ekstraktai. Jau minėti baziniai kvapai maišomi su prieskonių, gydomųjų žolelių ar medžių žievių natomis.

Rytietiškųjų kvapų šeima yra bene seniausia iš visų. Pagrindinės šios rūšies kvepalų natos yra: gintaras, dervos, smilkalai, saldymedis. Dešimtajame dešimtmetyje nuo rytietiškųjų kvapų atskilo dar viena mažesnė šeima tai gurmanų kvapai, kuriems budingos vanilės, šokolado, arbatos ir kavos kvapų natos.

Kvepalų sandara

Reikėtų žinoti, kad kvepalai yra sudaryti iš kelėtos sluoksnių: viršutinio, viduriniojo, bazinio ir jungiamojo. Viršutinis aromatas yra greit išgaruojantis, tačiau suteikiantis stiprų pirmąjį įspūdį. Jis išgaruoja per pirmąsias 30 minučių nuo pasikvėpinimo.Vidurinioji nata, atspindi kvepalų charakterį, ši apibūdina šeimą, kuriai priklauso produktas. Po to seka bazinė nata, kuri yra stipriausia ir ilgiausiai trunkanti. Galiausiai yra jungiančioji, kuri sustiprina ankstesniųjų kvapų sąryšį.

Kvepalų žymėjimas ir stiprumas

Reikėtų žinoti, kad klasikiniai kvepalai skirti moterims niekada nebūna žymimi atskiru ženklu, o tarkime vyriškajai lyčiai skirtieji būna pažymėti „cologne“ užrašu. Kalbant apie kvepalų stiprumą svarbu žinoti, kad užrašu „parfum“, pažymėti produktai yra stipraus kvapo, tai reiškia 15-25 procentų kvapniųjų aliejų koncentraciją, „eau de parfum“ yra 8 – 15 procentų stiprumo, „eau de toilette“ 4 – 10 procentų, „eau de cologne“ 2 - 5 procentų, „eau de fraiche“ mažiau nei 3 procentai.

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą