2011 m. rugpjūčio 4 d., ketvirtadienis

Kvepalai ir jų ženklinimas

Kvepalai moterims ir vyrams dar senų senovėje buvo svarbi įvaizdžio dalis. Šis teiginys tinkamas ir dabartiniams laikams. Visgi dabar apsilankius parduotuvėje neretai galvą apsuka parfumerijos įvairovė. Kvepalai paženklinti įvairiausiais užrašais, skiriasi ne tik jų gamintojai tačiau ir rūšys. Ant buteliukų galime išvysti „perfume“, „parfum“, „eau de parfum“, „eau de toilette“ ir panašius užrašus. Šis straipsnis ir yra skirtas pagilinti žinioms apie kvepalų rūšis.

Istorija

Prancūzija nuo viduramžių garsėja levandų skirtu kvepalų gamybai auginimu. Žvelgiant į statistiką Prancūzija yra ir didžiausia kvepalų eksportuotoja pasaulyje. Kalbant apie šią šalį reikėtų išskirti Occitane regioną, kuris yra laikomas tų pačių levandų kilmės vieta. Dėl įsigalėjusių tradicijų kvepalai vis dar tebežymimi prancūziškais terminais. Pavyzdžiui techniškai tarp kvepalų pažymėtu „parfum“ (pranc. terminas) ir „perfum“ (angl. terminas) nėra jokio skirtumo. Visgi šių nereikėtų maišyti su „eau de parfume“ rūšimi, tokia žyme pažymėtas produktas skiriasi kvapiųjų aliejų koncentracija.

Ženklinimo svarba

Aliejų ekstraktai yra svarbiausia kvepalų sudedamoji dalis. Šie yra maišomi su tirpikliais, tokiais kaip alkoholis ir vanduo.Iš visų kvepalų rūšių „parfum“ ar „perfum“ ženklais pažymėti aromatai yra didžiausios koncentracijos (nuo 20 procentų iki 40 procentų). Taigi tokios rūšies kvepalai moterims ir vyrams ant odos išlieka ilgiausiai.

Pasirinkimas sergantiems alergija

Vis dėlto kenčiantys dėl alergijos stipriems kvapams, galėtų rinktis silpnesnės koncentracijos parfumeriją pažymėtą „eau de parfum“ ženklu. Tokio tipo kvepaluose yra gerokai mažiau kvapniųjų aliejų, jų koncentracija siekia nuo 5 iki 30 procentų. Savaime suprantama, šios rūšies parfumeriją tektų purkštis kur kas dažniau.

Kitos rūšys

Prekyboje taip pat galima rasti kvepalų pažymėtų „eau de cologne“ arba „after shave“ užrašais. Šie produktai dažnai naudojami vyrų, kurie mėgsta silpnesnius aromatus. Tokios rūšies kvepaluose aliejų koncentracija tesiekia nuo vieno iki dviejų procentų.

Privalumas

Vis dėlto jei jūs neesate alergiški stipriems aromatams nebijokite pirkti „parfum“ ar „perfum“ užrašais pažymėtos parfumerijos. Šie kvepalai moterims ir vyrams leidžia ilgiau išlaikyti pasirinktą kvapą. Nors šio tipo parfumerija yra brangesnė, tačiau ilgai išsilaikantis kvapas leidžią rečiau kvėpintis ir taip ilgoje perspektyvoje yra sutaupomi pinigai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą