2011 m. birželio 17 d., penktadienis

Coco Chanel ir jos kvepalai

Coco Chanel viena įžymiausių 20 amžiaus pradžios mados gurų. Ji viena pirmųjų, mados pasaulyje, susiejusi drabužių kūrybos verslą ir kvepalus. Nuo pat pirmosios skrybėlaičių parduotuvės atidarymo 1912 metais Gabrielle „Coco“ Chanel, kiekvienais metais vis labiau stebindavo savo gerbėjus. Iš pradžių ji išpopuliarėjo tuometinėje mados sostinėje Paryžiuje, o vėliau ir visame pasaulyje. Ši moteris inovatyviai žvelgė į mados pasaulį. Jinai pirmoji sugalvojo pakeisti korsetą patogesniais, kasdieniškais, tačiau elegancijos nepraradusiais drabužiais. Jos kūryba apėmė moteriškus kostiumėlius, sukneles, apatinius, papuošalus, o galiausiai ir kvepalus.
Coco Chanel teigė gimusi 1893 metais Auvergne mieste. Vis dėlto vėliau paaiškėjo, kad tikrieji jos gimimo metai yra 1883, o vieta Saumur miestas Prancuzijoje. Pagal Gabrielle pasakojamą istoriją, jos mama dirbo vargšų prieglaudoje, kur ir pati mados gurų gimė. Vos sulaukus šešerių jinai išgyveno motinos mirtį, o vėliau ir išsiskyrimą su tėvu, kuris ją paliko giminaičių globai. Nors apie gimimo metus jinai melavo kita istorijos dalis buvo tiesa.
Coco pravardę moteris susikūrė dirbdama kavinėse dalininke, maždaug 1905-1908 metais. Vėliau jinai tapo turtingo karininko meiluže ir namų šeimininke, po to išdavė jį su anglų industrialistu. Užmezgusi naudingus romanus jinai sukaupė pakankamas lėšas atidaryti kepuraičių parduotuvei Paryžiuje. Abu jos meilužiai jai padėjo rasti klienčių aukštuomenės sluoksniuose, taip išpopuliarinant jos verslą. Po kepuraičių sekė drabužiai ir galiausiai dabar gerai žinomi kvepalai Coco Chanel No. 5.
Vieni garsiausių pasaulyje kvepalų buvo išrasti Ernest Beaux. Šis 1921 metais juos sukūrė Coco Chanel užsakymu. Įžymusis aromatas pasižymi stipriais gelių kvapais. Uodžiant šiuos kvepalus, jaučiamos jazminų, rožių, sandalmedžio bei vetiverijos kvapų natos. Šio aromato sėkmei įtakos tūrėjo ne vien cheminė sudėtis, bet ir pačios ponios Chanel pozicija. Nuo pat savo verslo pradžios ji manė, kad kiekviena moteris, kuri tikisi būti mylima privalo nuolat kvepintis. Turbūt dėl šios priežasties dabar Chanel No. 5 kvepalų buteliukas yra parduodamas kas 30 sekundžių. 
Pastaraisiais metais Chanel kvepalai pradėti pardavinėti didesniu kiekiu už tą pačią kainą. Tokia strategija pasirinkta siekiant šį aromatą paversti nuolatinio vartojimo preke. Vartotojams siekiama įteigti, kad neverta taupyti, norint skaniai kvepėti, tokios pačios pozicijos laikėsi ir ponia Chanel.

Chanel kvepalai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą